За инцидента с наръгания 16-годишен ученик в столицата е задържано едно лице, което не е български гражданин. Задържаният е с бежански статут. Повдигнато му е обвинение за извършена средна телесна повреда чрез използване на нож. Това заяви на брифинг прокурорът в Софийска градска прокуратура Георги Иванов.

Бежанецът е 17-годишен.

Ножът е иззет и е назначена експертиза, от която следва да се установи дали кръвта по ножа е на пострадалия и дали извършителят е оставил свои следи по дръжката на ножа. В хода на разследването са задържани и други български граждани, които са разпитани като свидетели и са били освободени, посочи той.

Иванов призова граждани, които са станали свидетели, да се обърнат към районната прокуратура и да дадат своите показания, тъй като са от значение за разкриването на случилото се.

Като предпоставка за инцидента той посочи вербален конфликт. Пострадалото момче се е опитало да се отдалечи от мястото на случилото се, но е било последвано от извършителя и наръгано с нож, обясни Иванов.

Разследването по случая продължава. Софийската районна прокуратура ще вземе всички необходими мерки извършителят на деянието да понесе предвидената в закона отговорност, отбеляза той.

16-годишният ученик Кристиан Вълков е нападнат в петък в района на 18-то СУ. Той е транспортиран в "Пирогов" с прободни рани в корема, засягащи две области на тънкото и дебелото черво. По-рано баща му Иво Вълков разказа, че нападателите са били трима - двама чужди граждани и един български, но той е освободен.  Младежът, нанесъл раните с ножа, е палестински гражданин.