НАП запечатва за месец микробусите, возили нелегално пътници от Кърджали до Европа. Акцията се проведе тази сутрин. Само за един час от 4,00 часа до 5 часа бяха запечатани пет микробуса. Както вече писахме, повечето пътници са казали, че са приятели на водачите, но имало и такива, които разкрили, че са платили, за да бъдат превозени до определена точка в Западна Европа. 120 евро е платил един от пътниците.

Акцията на НАП ще продължи в следващите месеци, съобщиха от пресцентъра на приходната агенция. Тя се провежда по сигнали за над 100 превозни средства, които осъществяват нерегламентиран превоз в страната и чужбина без да отчитат приходите си.

И петте микробуса проверени днес се оказа, че извършват нерегламентиран превоз и не издават никакви фискални документи за парите, които получават от пътниците, стана ясно по време на проверките. Бусовете са шофирани от един човек в продължение на повече от 24 часа непрекъснато, което представлява пряка опасност за сигурността на пътниците.

От НАП ще сезират ИА" Автомобилна администрация" за констатациите си. Собствениците на микробусите ще бъдат глобени с до 2000 лв. и те ще бъдат запечатани за срок до 1 месец, съобщиха от НАП.

Паралелно с проверките на пътя започват и инспекции за съответствие на имущество и доходи на 172 собственици на микробуси, които системно преминават през ГКПП. Информация за потенциално нерегламентирани превози е подадена в НАП от "Гранична полиция", като има физически лица, притежаващи десетки микробуси, движещи се към Западна Европа поне веднъж седмично. Някои от собствениците не са декларирали никакви доходи в последните 5 години, а притежават солиден автопарк и недвижими имоти. Недекларираните доходи ще бъдат обложени с данък, заедно с изтеклите лихви, допълват от НАП.