Териториалната дирекция на НАП в Бургас разкри и пресече схема за данъчни измами в особено големи размери, в основата на която е била група от фирми, развиващи дейност в най-големия ни черноморски курорт - Слънчев бряг, съобщиха днес от ведомството.

Предотвратено е ощетяване на бюджета от невнасяне на данъци и осигуровки за над 1 милион лева. Измамниците са ползвали елекронен подпис на починал човек, с който са били регистрирани касови апарати, подавани са осигурителни декларации и са регистрирани трудови договори. Запечатани са 21 обекта, стопанисвани от 11 фирми.

Снимка: НАП-Бургас

"Моментните обороти са иззети, а търговските обекти ще останат запечатани за 48 часа, като от съда е поискано удължаване на срока с цел обезпечаване на доказателства за целите на предстоящи ревизионни действия", коментира Христо Узунов, главен експерт в НАП Бургас.

От данъчната агенция описаха и как е действала схемата. В началото на сезона на рискови за НАП собственици, се регистрират фирми без каквито и да е активи, регистрират се фискални устройства, които са свързани с НАП и се издават касови бележки. Във фирмите се назначават работници, понякога на необичайно високи заплати, подават се данни за трудовите договори, но не се подават осигурителни декларации и не се внасят дължимите осигуровки. Фирмите извършват реална дейност, акумулират високи обороти, но не се регистрират по ЗДДС, същевременно трупат задължения към НАП, които не се заплащат. Счетоводна отчетност обаче липсва.

Снимка: НАП-Бургас

От НАП-Бургас уточниха, че поради липса на активи, натрупаните задължения не могат да бъдат обезпечени, затова отговорността по заплащане на задълженията ще бъде търсена от лицата, които реално стопанисват обектит