Над 6 тона месо с изтекъл срок на годност бе открито от плевенски полицаи при специализирана операция с участието на служители на сектор "Противодействие на икономическата престъпност" и Първо РУ - Плевен, съвместно със служители на Областната дирекция по безопасност на храните, Дирекция "Фискален контрол" в НАП и Митническото бюро в областния град, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Целта на акцията е контрол за незаконно съхраняване, продажба на месо и производство на кайма и други месни продукти.

В хода на активните действия, проведени от 6 до 14 февруари в Плевен, са извършени проверки на складови помещения и складове за търговия на едро с хранителни стоки, с удостоверение за регистрация по Закона за храните. В някои от обектите инспектиращите отчели наличието на монтирани хладилни камери, други се оказали гаражи, в които е складирано месо, кайма, месни изделия , брашно, яйца, рибни консерви, майонеза, пастет, безалкохолни напитки, бира и др. хранителни стоки, различни съоръжения и машини за преработка на месо.

Проверени са и заети с дейности по производство на кайма, както и машини и съоръжения за пакетиране на месо, кайма, готови етикети, тарелки, оцветител за кайма, протеини и др. В един от складовете са установени 63 литра течност, наподобяваща ракия, като количеството е иззето от служители на Митническо бюро - Плевен.

В един от основните складове на фирма са установени около 6255 кг месо с изтекъл срок на годност. В останалите складове са намерени близо 50 тона месо - свинско, пилешко, риба и агнешко, като част от него е с изтекъл срок на годност - според данните върху етикетите, а друга част от месото е без маркировка и етикети.

Складовите помещения, в които е открито месо и/или местни продукти, но нямат удостоверения за регистрация по Закона за храните, са запечатани. Месото е описано и запечатано. Предстои унищожаването на установените хранителни продукти.

За случая е уведомена Районната прокуратура в Плевен и е образувана преписка. Проверката продължава.