Над 11 тона канабис са иззети при мащабна акция, проведена на територията на Областната дирекция на МВР в Благоевград, съобщиха от пресцентъра на вътрешното ведомство.

Спецоперацията е осъществена на 1 и 2 октомври под наблюдение на прокуратурата, като в нея са взели участие и жандармеристи.

Вижте снимки

В хода на действията на криминалистите днес е задържан 41-годишен криминално проявен мъж от село Илинденци. При претърсване в дома му са намерени и иззети близо 57,1 грама сух канабис и електронна везна, по която направения полеви наркотест е отчел следи от канабис. В прилежащ имот, ползван от него, са открити около 12 полусухи канабисови растения с общо тегло около 1,400 кг, а в близост до къщата - чувал с около 4,400 кг сух канабис.

При съвместните действия в нива в местността Бранището полицаите намерили засадени 11 растения с общо тегло около 89 кг и приблизително 78 полусухи растения с общо тегло около 20,300 кг, положени да се сушат. След направен полеви тест всички растения са реагирали положително на канабис.

Същевременно полицейски служители на РУ-Сандански извършили процесуално-следствени действия в района на местността Дигнен камен, където открили две ниви, засадени с общо 1469 растения, с тегло 11400 кг, реагирали положително на канабис при извършения полеви наркотест. На други 54 канабисови растения, с общо тегло около 108 кг, попаднали техни колеги от РУ-Петрич при претърсване на нива в обезлесен участък в местността Дурчовец.

Ден по-рано служители на РУ-Банско засекли на ул. “Георги Бенковски“ в града 22-годишна местна жителка, от която иззели две полиетиленови пликчета с около 3,22 грама амфетамин. В хода на работата по случая те претърсили и жилището й, където намерили още 3,32 г от същата дрога. Последвало задържането й в полицейския арест.

Работата по образуваните по образуваните по случаите досъдебни производства продължава под наблюдението на прокуратурата.