Началникът на митническия пункт "Калотина" имал "твърда миза", каза директорът на "Вътрешна сигурност" в МВР главен комисар Стефан Банков в предаването "Неделята на NOVA.

Банков коментира случая със 7-те митничари, събирали такса "почерпка" на Калотина. 

"Вътрешното министерство не е изтървало тези хора. Ние наблюдаваме всички гранични пунктове. Постоянно вътрешното министерство се чисти от корупционни практики. Водещите в тези корупционни схеми са митничарите, а не полицаите", каза Банков.

Директорът на "Вътрешна сигурност" в МВР главен комисар Стефан Банков

Снимка: NOVA скрийншот

"Вътрешното министерство се чисти от своите корумпирани служители. Ние работим и се изчистваме и от митническите служители", категоричен бе той.

По думите му началникът на митническия пункт "Калотина" имал "твърда миза". А двама от уличените служители пътували по 700 километра на ден за работа.

"Тир може да мине през "Калотина", само ако прелети. Министерството положи усилия, за да пресече тази практика до основите. Тарифата е различна и не бих я коментирал в национален ефир. Използват думи, които унижават българската държава. Казвали са "Комшу, почерпи едно кафе, дай за еди какво си", каза Банков. Той разкри още, че министерството наблюдава всички пунктове, не само "Калотина" и посочи, че в последната една година няма данни митничарите да са пропуснали нещо важно и голямо.

"Доверието на гражданите към нашето министерство постоянно расте", заяви още директорът на "Вътрешна сигурност" в МВР.

Началникът на митническия пункт "Калотина" и четиримата шефове на смени остават в ареста. Това реши късно снощи Специализираният наказателен съд след над 5-часово заседание. С постоянна мярка "задържане под стража" остават и двама митнически инспектори.

На 6 януари при спецакция на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР и Специализираната прокуратура срещу корупция на граничния пункт "Калотина" бяха задържани 30 служители на митницата и гранична полиция. В качеството на обвиняеми бса привлечени 20 лица за участие в организирана престъпна група, като сред тях е и началникът на митнически пункт "Калотина". На него е повдигнато обвинение за организиране и ръководене на ОПГ. Повдигнати са обвинения на 15 митнически инспектори и на 4 служители на МВР - полицаи от Дирекция "Гранична полиция".

Снимка: МВР

Разследването е започнало след подадени сигнали в дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР от множество лица - предимно чужди граждани (турски и сръбски), за искани им подкупи при преминаване на граничния пункт. Пари са искани и от български граждани на влизане в Р България, в случаите когато превозвали хранителни продукти.

Снимка: Прокуратура

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева разкри, че в хода на разследването са събрани доказателства, че групата е действала от началото на 2019 г. и е имала ясно изразена пирамидална структура. На върха й е бил началникът на митнически пункт "Калотина", след това са началниците на смени, а на най-ниското ниво били митничарите и граничните полицаи. Искането на подкупите ставало директно, понякога с мимики и жестове, за да подскажат и наведат шофьорите към даването на подкуп.

Длъжностните лица, чието поведение се отличавало с изключителна арогантност, събирали средно по 800-1000 евро на смяна при вход "камиони", а на "изход" сумата достигала 1300 евро. На "вход" и "изход" на леките автомобили се изкарвало по-малко - между 200 и 300 евро.

При извършените претърсвания и изземвания от обитавани от членове на групата жилища са иззети големи парични суми в различни валути (лева, евро, турски лири), наркотични вещества, боеприпаси и митнически пломби.

Главен комисар Стефан Банков коментира и случая с полицай Йордан Петков, по-известен като Данчо Катаджията, за който тече вътрешна проверка след разследване на NOVA.

Преди седмица медията разказа как полицейския служител живее в лукс на ръба на закона. Йордан Петков твърди, че е невинен по всички обвинения. А те са: укриване на доходи и контрабанда на цигари, принуда и търговия с влияние, пране на пари и данъчни престъпления. След разследването на медията той се сдоби и с още две. От миналата седмица до днес в медията има сигнали, че някой пази полицая и му разпъва чадър.

"Петков е проверяван множество пъти от "Вътрешна сигурност" към МВР. През 2018 година сме го проверявали е за разпространение на цигари без бандерол, но не събрахме достатъчно доказателства, че е участвал в тази схема. Това разследване остана настрана. Същата година започнахме да го проверяваме затова, че той източва средства от еврофондове. След като се оказа, че това е просто сигнал, подаден от граждани, стигнахме до там, че той се занимава с данъчни престъпления, с присвояване на имоти. Именно на това основание беше образувано досъдебно производство", обясни директорът на "Вътрешна сигурност" към МВР. И добави, че в това досъдебно производство той все още не е привлечен, но там действа прокуратурата.

По думите на Банков, в момента тече дисциплинарно производство срещу Данчо Катаджията, което е по компетентност на директора на Областната дирекция на МВР в Ловеч. А паралелно с това върви и проверка в дирекция "Вътрешна сигурност", която ще финализира до една седмица и медиите ще бъдат запознати с нея.

"Той не е имал чадър, просто се е взел на сериозно", категоричен бе Банков във връзки със сигналите, които е получила медията, че някой пази полицая и му разпъва чадър.