51 килограма хероин на стойност по цени на съдопроизводството между 4 и 6 млн.лева беше открит при проверка на влизащ в страната през ГКПП Лесово автобус. Това обявиха Дойчин Дойчев - и.ф. административен ръководител на Окръжна прокуратура-Ямбол, Георги Георгиев - главен директор на ГД "Митническо разузнаване и разследване" в Агенция "Митници", и комисар Иван Русев - зам.- директор на ОДМВР - Ямбол, на специален брифинг.

Снимка: Агенция Митници

Находката е открита 29 февруари около 12.30 часа. След сработил рисков профил, автобусът е отклонен за пролъчване с рентген, при което митническите служители забелязали необичайна плътност под крайните седалки на автобуса.

При последвала щателна проверка митническите служители откриват, че на това място в пода на превозното средство е изграден тайник с две отделни гнезда, пълни с пакети, увити в зелено тиксо.

При полеви наркотест е установено, че пакетите съдържат бежово прахообразно вещество, което реагира на хероин. Открити са общо 100 пакета с общо тегло около 51 кг.

Снимка: БТА

"Автобусът е пътувал по редовната линия Истамбул - Силистра, а тайникът е изработен изключително професионално", обясни пред журналисти главният директор на ГД "Митническо разузнаване и разследване" Георги Георгиев.

Той допълни, че през последните месеци има засилен контрол на автобусите и подчерта, че автобусът е отклонен въз основа на сработил рисков профил.

Стойността на открития хероин е между 4 и 6 милиона лева. По предварителни данни честотата му е висока, но предстои да бъде извършена експертиза на наркотичното вещество. Автобусът е иззет.

Шофьорът - 45-годишен турски гражданин, който е и собственик на превозното средство, е задържан за 72 часа.

Предстои да му бъде внесено искане за постоянна мярка за неотклонение задържане под стража. Повдигнато му е обвинение за контрабанда на наркотично вещество, което предвижда наказание лишаване от свобода от 10 до 15 години и глоба от 100 000 до 200 000 лева.

Снимка: БТА

"Предвид това, че наркотичното вещество е в особено големи размери се очаква деянието да бъде преквалифицирано, което е по-тежката квалификация и наказанието, което се предвижда, е 15-20 години лишаване от свобода и глоба от 200 000 до 300 000 лева", уточни Дойчин Дойчев - и.ф. административен ръководител на Окръжна прокуратура-Ямбол. Той допълни, че са разпитани свидетели и процесуално следствените действия продължават.

На брифинга беше съобщено и за другия случай от днес, при който на ГКПП Капитан Андреево е задържано количеството от около 35 кг марихуана в изходящ сръбски автобус, управляван от двама сръбски граждани. Стойността на наркотичното вещество е около 140 000 лева. По случая е образувано досъдебно производство от прокуратурата в Хасково.

"И при двата случая наркотичното вещество е открито в тайници в автобуси", посочи Дойчев.