Задграничният представител на МВР в САЩ Георги Овчаров и генералният консул на България в Чикаго Иван Анчев проведоха работна среща със сержант Перес, водещ разследването на чикагската полиция за разстрела на трима български граждани в събота вечер, съобщиха от МВР.

В рамките на срещата те се запознаха с актуалната информация и детайли по разследването. На извършителя е взета постоянна мярка за неотклонение, повдигнати са му пет обвинения за убийство първа степен, което съгласно законодателството на щата Илинойс означава, че ще му бъдат поискани пет доживотни присъди, тъй като в щата няма смъртно наказание.

На задържания Кшищоф Марек е назначен служебен адвокат и по негов съвет той не дава никакви изявления по случая. Според водещите разследването, 43-годишните съпрузи Цветанка Костадинова и Ивайло Попов, и 65-годишната майка на мъжа Искра Попова са станали невинна жертва на ментално нестабилен човек, открити са детайли по време обиските в дома му, които ясно сочат че мъжът е имал мания за преследване и е психически нестабилен.

Овчаров уточни, че от самото начало на инцидента случаят се координира лично от министъра на вътрешните работи Младен Маринов и по негово разпореждане офицерът ни за връзка е командирован в Чикаго. Целта е оказване на пълно съдействие на местната полиция и защита на интереса на българските граждани, които живеят там.

По думите му българската страна е поела ангажимент да подпомогне разследването с извършване на необходимите проверки чрез европейските служби за установяване на евентуално криминално минало или подобни прояви на извършителя на територията на Европа.