33-годишна родилка е починала в сливенската болница ден след раждането на детето си.

Според началника на отделението по "Анестезиология и интензивно лечение" д-р Юлия Бянкова причината за смъртта е настъпило белодробно усложнение, следствие на раждането.

"При нас беше приета с тежка дихателна недостатъчност, причинена от белодробен отток, с високи стойности на артериалното налягане. Беше отхвърлена диагнозата белодробна емболия".

Новороденото момиченце Мария е в неонатология, без опасност за живота, но според роднините има усложнения.

Те са категорични, че лекарите са виновни за смъртта на дъщеря им.

По случая е образувано досъдебно производство, съобщи говорителят на прокуратура Руси Русев, цитиран от "Фокус". Ренета Томова е починала след тежко раждане с форцепс в сливенската болница на 17 август. Тогава родителите ѝ са дали показания пред следовател, уточни той.

Родилката е имала нормална бременност, на 15 август през нощта тя е била приета в болницата в Сливен за първото си раждане. Ражда дъщеря си Мария в малките часове на нощта. Часове след това състоянието й се влошава и се стига до фаталния край.

"Абсолютно, 100% съм сигурен, че това е от лекарска некадърност, убиха моето дете. След раждането в 11 ч. на 16-и бяхме на първо свиждане и тя ми каза, че ребрата й са помляни от натискане с лакти и скачане отгоре й. Не можеше да се повдигне или измести", каза Петър Томов, бащата на родилката по bTV.

Момиче, което е било там и е чакало по време на раждането, разказа, че отначало всичко е било нормално.

"Докторът излезе, каза ни: Всичко е наред, раждането просто ще протече малко по-трудно, но всичко е наред, вече сме на финала. Обаче в последствие взеха да се чуват много силни викове от нейна страна, на родилката, доста силни викове, тя молеше да спрат, че не може повече. После дойдоха други екипи, д-р Пашева също дойде и се чуваше: "Стига си крещяла, стига си крещяла".

В петък Ренета била преместена в реанимация, а малко по-късно съобщили на родителите й, че е починала.

"Видях я в моргата, цялата в синини", разказа през сълзи майката на младата жена.

Майката на починалата родилка

Снимка: bTV

"Защо не са я срязали с цезарово, след като е едра родилка с едър плод, а са я натискали като някое животно и са и натрошили ребрата. Цялата я видяхме в "Патология", цялата синя отзад. Какво да ви кажа, освен, че това е едно живо убийство", категоричен е бащата на Ренета.

Бащата на починалата родилка

Снимка: bTV

Днес те са успели да видят бебето Мария. Детето е с пареза на едната ръчичка и оток на главата.

"Едната й ръчичка е неподвижна, а главичката и е още с отток и синьо око, следствие на оттока. Неонатолозите сега ми казаха, че не знаят дали тази ръка ще се раздвижи. При някои се раздвижвала, при някои така оставала", каза Петър.

Почернените родители ще поискат аутопсията на дъщеря им да бъде извършена от съдебен лекар извън Сливен. Семейството ще заведе и граждански иск срещу медицинския екип, приел раждането.

От областната болница съобщиха, че в понеделник, 20 август, ще излязат с официална информация по случая.