Нямаме информация за българи, които да са били задържани като бойци на "Ислямска държава", каза експертът по тероризъм полк. Амир Горен в предаването "120 минути" по bTV .

Само преди ден в Пловдив задържаха вербуван от ИДИЛ български ученик. По този повод полк. Амир Горен заяви, че когато си в пубертета, личността ти е объркана. "Много е лесно такива подрастващи да се ловят в нета. Сигурен съм, че това момче няма корени за радикализация, по-скоро считам, че момчето е изгубена душа. Няма по-дълбока причина да стигне до тази ситуация, сигурен съм че не е наясно какви ще са последиците от действията му", заяви още Горен.

"Организацията има глобална мрежа с много езици и те ловят тези объркани тийнейджъри, търсят ги в уебсайтовете и установяват приятелска връзка, за да развият доверието между тях", посочи още Амир Горен. Лесно е да ги върнеш в правия път, но е трудно да ги откриеш, посочи още експертът.

Преди 5 години в "120 минути" Юксел Кадриев ни срещна с Амир Горен. Тогава той отбеляза, че "Ислямска държава" е заплаха за цяла Европа, включително и България.

"Тяхната цел е създаването на халифат. Нов халифат в целия Близък Изток. И, разбира се, в техния план влиза и Европа и дори Йерусалим", заяви полк. Горен тогава. Полк. Амир Горен е един от основателите на елитните части на израелската армия. Ветеран е от 8 войни и има повече от 34 години опит в специализирани операции за сигурността. Ръководил е многобройни антитерористични операции, а сега е начело на звено за контратероризъм и училището по борба с тероризма на израелските сили.