Изпращането на онлайн кореспонденция винаги оставя дигитални следи, така че въпрос на време е разследващите органи да стигнат до лицето, което е изпратило тези мейли, каза експертът по киберсигурност Любомир Тулев пред БНТ по повод бомбените заплахи, изпратени на е-пощите на Dir.bg и други медиии в София, както и към летища в цялата страна.

Тулев обясни още, че писмото до БНТ е изпратено от мейл провайдер, базиран в Швейцария, който е известен с добра степен на криптиране на кореспонденция и максимална доза на защита на потребителите.

За да се регистрираш, е необходимо само предпочитано име и алтернативна пощенска кутия, никаква друга информация. Това означава, че човекът или групата зад това деяние, със сигурност са хора, които търсят анонимност, търсят как да не бъдат проследени, обясни още експертът.

По-скоро тук говорим за криминално деяние, не за компютърно престъпление, допълни Тулев.

По-рано от ГДБОП съобщиха, че за изпращане на заплашителните съобщения са използвани анонимизиращи интернет ресурси и услуги на доставчици на електронни съобщения извън територията на България.

Заплашителният мейл до Dir.bg гласи:

"Добър ден!

Ние сме терористичната група Orwell. Информираме ви, че сме засадили взривни устройства (тринитротолуен) на територията на сградата на медийната компания "Dir" (ул. "Г. Бенковски" 11). Детонацията може да възникне по всяко време от момента, в който отворите това писмо.

Честит полет!)"

Това е съобщението, което е получено на редакционния ни мейл в 14,32 часа.

Подобно е и съдържанието на останалите заплашителни съобщения до други медии и летища у нас.

Анализът на информацията на службите е, че най-вероятната цел на заплахите е да се затрудни работата на летищата и медиите.