25-годишният Георги е споделил пред разследващите органи, че е убил родителите си, брат си и баба си още в петък вечерта. Това заяви в предаването "Тази сутрин" градският прокурор на София Емилия Русинова. Тя допълни, че все още се очакват съдебно-медицинските експертизи, които ще установят с точност часа на смъртта.

"Когато полицаи и представители на военните отиват до къщата, вратата не е била заключена, Георги се е появил, бил е видимо зле, в ръката си е държал филия със сирене. При влизане, полицаите са го попитали къде са неговите родители, той е отговорил, че са заминали в събота на погребение в Пловдив. Веднага е направена връзка с роднини, които са заявили, че нямат близки в Пловдив", посочи Русинова.

Градският прокурор на София допълни, че униформените са намерили личните карти на жертвите на маса в къщата, преди да разберат за трагичния инцидент. Тя допълни, че Георги не е бил спокоен, поведението му е било странно, докато ги е развеждал из къщата, когато служителите на реда са забелязали следи от кръв. Телата на майка му, брат му и баба му са били намерени под легла, а отгоре са били нахвърляни възглавници и одеяла. Трупът на бащата е бил скрит под стълбището на къщата, покрит с килим.

"Все още не сме наясно с мотивите, не изключваме нито една от версиите, проверява се психичното състояние на Георги, защото има налични данни, че той е имал проблеми и е посещавал психиатър. Когато е бил арестуван е говорил за МИ-6 и психотропни оръжия", посочи Русинова.

Години наред семейство Ранови се бори за живота и здравето на Георги, става ясно от публикациите на майка му Ирена в социалните мрежи.

"Мисълта ми е в моите деца, защото всеки ден страдам за тях. Живота ми е низ от страдание вече 26 години. Минавам по пътя на ада ден след ден, но няма сила, която да ме спре. Ще се боря, докато мога", пише във "Фейсбук" майката на Георги.

Снимка: Булфото

Георги бил с туберкулоза в последен стадий и близките му събирали пари за лечение. "Днес пратих сина си Георги Иванов Георгиев в болница. Просто не мога да опиша страданието си. Много е зле. Борих се с болестта до момента", пише още тя.

Две седмици по-късно Ирена Ранова остава без доходи. "Днес ме съкратиха от програмата Независим живот. Без предупреждение, когато и двете ми деца лежаха в болница в София.. Никой не се интересува от болните в тази държава. Сега ще вървя по пътя на ада всеки ден. Благодаря на държавна за разбирането към болните си деца в "Нови Искър", споделя жената в социалната мрежа.

Съседи разказват, че семейството живеело в трудности и лишения. Никой от съседите не е разбрал какво се случва на улица "Светлина", в дома на семейство Ранови. До вчера, когато полиция и военни отишли да търсят баща му.

Случаят коментира и психологът Росен Йорданов. Според него не е задължително арестуваният за масовото убийство в "Нови Искър" да има психични проблеми, въпреки жестокия начин на извършване на престъплението.

"Пред разследващите е бил доста по-обстоятелствен, докато пред психиатрите е бил с по-защитно, дефазивно поведение. Полицаите са го хванали на местопрестъплението и той е бил по-уплашен, след това възстановил чувството си за контрол, станал е себесъхранителен и се е опитал да състави план. Вероятно той не е имал план, подобни деяния не се вършат планирано", каза още психологът.

Росен Йорданов посочи, че от фактите се разбира, че родителите са се грижели добре за децата си. Той допълни, че епилепсията може да е повлияла върху поведението и действията на 25-годишният мъж.

"Грешки понякога се получават не само от липса на внимание, а и от усилия за презадоволяване и прекомерно внимание. Такива семейства често живеят уединено, изпитват срам заради заболяване на някое от децата, особено когато е психичен проблем. Общността не е готова да интегрира хора с подобен вид проблеми", каза Йорданов.