Мащабна специализирана полицейска операция за противодействие на производството и разпространението на наркотици /е проведена вчера на територията на ОДМВР-Пазарджик, съобщава пресцентърът на МВР.

Акцията е под надзора на Окръжната прокуратура в града. Установена е нива, засадена с марихуана в местността "Чукурловица", в землището на панагюрското село Поибрене. Мястото е било избрано неслучайно, тъй като се намира в труднодостъпна местност и достъпът го е изключително труден, се казва в информацията.

Установено е, че в нивата са отглеждани 547 растения канабис. В близост се е извършвало и самото сушене на вече готовите растения. Иззети са 67,25 кг листа и съцветия в момент на сушене и близо 88 кг чиста зелена листна маса.

Задържани са двама жители на Петрич - на 30 и 51 години. Те са установени като стопани на нарконивата, занимавали се се с отглеждането и последващата обработка на насажденията, информира МВР.

Вчера мъжете са привлечени като обвиняеми за незаконно засяване и отглеждане на растения от рода на конопа. С постановление на наблюдаващ прокурор срокът на задържането им е удължен до 72 часа.

По същото време представители на сектор "Криминална полиция" при РУ-Пазарджик са претърсили два имота в пазарджишкото село Овчеполци.

В първия, обитаван и стопанисван от 26-годишен мъж, криминалистите са установили обособена оранжерия за отглеждане на марихуана с 19 растения.

Намерена е и изсушена листна маса. Във втория имот, който е необитаем, органите на реда също са открили засадени 36 растения. Така от двете места били иззети общо близо 67 кг зелена листна маса и 2,4 кг изсушена марихуана. За срок до 24 часа са задържани обитателят на първия имот и 36-годишен мъж от Панагюрище- заподозрян за стопанисването на втория.

Процесуалните и оперативните действия по документиране на престъпната дейност и по трите случая продължават под наблюдението на прокуратурата в Пазарджик.