Измамници вече лъжат потребители, че притежават техни кадри с неприлично съдържание, които ще бъдат разпространени в мрежата, ако не се плати откуп, съобщи БНТ.

Най-популярната спам кампания напоследък може да стресне всеки. Неизвестни лица заплашват чрез имейл, че притежават клип със сексуално съдържание и искат солиден откуп от съответния интернет потребител, за да не го разпространят. За да се аргументират добавят и негова парола - придобита чрез хакерска атака.

"Тази спам кампания върви от африкански държави. Сумите, които се искат като откуп, платени по фирми за бързи преводи или криптовалути, варират от 500 до 9000 долара. Аз самият на служебния ми мейл, който ясно показва каква е длъжността ми, получавам средно по три такива съобщения дневно", уточни комисар Явор Колев - началник на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП.

След изтичането на дадения за откупа срок не се случва нищо, а след време измамниците могат да повторят опита, въпреки че сте сменили цитираната от тях парола.

През последните седмици изключително активни са и престъпниците, изпращащи писма от името на банки, институции, съдия-изпълнители и фирми, с които ни приканват да влезем в посочен сайт.

"Това са сайтове, които наподобяват истинските страници на финансови институции, като ни казват, че нашият акаунт в интернет банкирането ще бъде закрит, защото не е бил активен и трябва да активираме акаунта си като въведем потребителско име и парола. Впоследствие да въведем данни от платежен инструмент", каза още Колев.

Кои са първите неща, които трябва да ни направят впечатление, когато получим съмнителен имейл?

"Задължително трябва да се гледа имейла на изпращача и не това, което пише, тъй като всеки може да си напише всякакво име, а да видят самия домейн. Когато е истински мейл, ако се изпраща от банката "Х", то трябва да бъде х.bg", обясни Николай Кръстев - IT експерт:

Хората обаче често неглижират сигурността на собствените си данни в интернет.

"Един вид, когато им кажем как да си направят паролата, те казват "Да, де, ама кой ще ми открадне имейла?", или "Ако го откраднат - да го вземат, аз ще си направя нов. И в общи линии има едно неглижиране, което не е ок", допълни Кръстев.

"Много е важно да използваме легални операционни системи, всяко устройство да има легална антивирусна програма", заяви още Колев.

Ежедневно в ГДБОП получават десетки сигнали за опити за такива измами и предупреждават: в интернет няма 100-процентова безопасност, но ако спазваме определени правила за сигурността на собствените си данни, шансът да се окажем измамени е малък.