Американското министерство на правосъдието заяви днес, че през миналата година е повдигнало обвинения срещу 225 души за измами на възрастни хора, предаде Асошиейтед прес.

Министърът на правосъдието Уилям Бар и други служители на правосъдието казаха, че става дума за най-голямата операция на министерството срещу схемите за измама на възрастни хора.

Жертви на разкритите от министерството схеми са станали повече от два милиона души на над 60 години.

"Става дума за отвратително престъпление, а проблемът е голям и все повече се разраства. Отвратително е, защото жертвите му са уязвими и защото поради напредналата си възраст те нямат възможност да печелят редовно. По тази причина загубите са съкрушителни за тях", изтъкна Бар на първата си пресконференция като министър на правосъдието.

Сред обвиняемите са двама души, които според правосъдието са организирали схема за телемаркетинг измама от Коста Рика и са казвали на потърпевшите, че са спечелили награди от лотарията. Измамниците убеждавали жертвите си да им трансферират парични суми, за да си получат наградите.

Опит за измама е бил извършен и срещу бившия директор на ФБР и ЦРУ Уилям Уебстър и съпругата му Линда. Двамата разказаха как с тях се свързал мъж от Ямайка, който започнал да ги заплашва. Семейството сигнализирало във ФБР и мъжът бил арестуван при пристигането си в САЩ.