Мъж на 23 години е задържан за извършена измама в особено големи размери чрез схема за изнудване. Касае се за сумата от над 186 хил. лева, съобщиха на съвместен брифинг днес районният прокурор на Бургас Мария Маркова и директорът на Областната дирекция на МВР в Бургас ст. ком. Калоян Калоянов.

Потърпевшият е 35-годишен бургазлия, който е давал големи суми на задържания в продължение на месеци. В хода на разследването е установено, че двамата са се запознали в бар, като бързо се сприятелили, а няколко месеца след това 23-годишният мъж поискал заем от новия си приятел. Върнал парите според предварителната уговорка, в срок. Малко след това последвало второ искане за заем, но този път за 10 хил. лева, предава БТА.

Пред жертвата си младият мъж разяснил, че ще използва парите за собствен бизнес, печалбата от който ще се поделя между двамата. По-късно обаче признал, че се касае за незаконна дейност, свързана с разпространението на наркотици.

Според ст. ком. Калоян Калоянов 23-годишният мъж е обявил пред потърпевшия, че схемата му е била разкрита от полицията, а за да си осигури "спокойствие", се налагало да плаща на високопоставени полицейски служители от София. В противен случай и двамата щели да бъдат арестувани и съдени за сериозни престъпления.

Снимка: BulFoto

"Тогава започва предаването на големи суми от 35-годишния бургазлия. Той бил убеждаван постоянно, че всеки момент може да бъде задържан, че трябва да плаща, за да си осигури спокойствие. Започнал е да теглил кредити, вземал е заеми с мисълта, че по този начин няма да се стигне до задържането му.

Това в един момент е довело до споделянето с негови близки, които са съобщили в полицията. По този случай са използвани специални разузнавателни средства. До такава степен потърпевшият е бил убеден, че срещу него ще има репресивни действия от полицията, че дори е мислил за самоубийство", посочи ком. Калоянов.

По думите му сумата, получена от извършителя, който е безработен, е проиграна в игрални зали и в покупки на скъпи дрехи и парфюми. С парите задържаният си е купил и мотоциклет за около осем хиляди лева.

"Потърпевшият не се е усъмнил, че може да е обект на принуда. Той е бил убеден, че е следен от полицията. Информацията за случая е придобита от негови близки. Той работи във фирма, извършва и други законни дейности, с които е осигурявал сумите всеки месец. Няма данни извършителят да има съучастник. Все още се извършват следствени действия. Задържаното лице е работило до момента, в който е успяло да вербува жертвата", каза още директорът на бургаската полиция.