Измамник, представящ се за братовчед на известния художник Георги Паунов - Паунеца /74г./ от Вършец, е бил задържан вчера в София, а част от отнетите картини на Паунов са намерени там, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана.

На 25 септември тази година Георги Паунов получил обаждане по мобилния си телефон от непознат, който се представил за неговия братовчед, носещ същото име - Георги Паунов. Художникът не бил виждал своя роднина със същото име от детските им години и го поканил на гости във Вършец, след като непознатият предложил да съдейства за продажба на картините му на колекционери в София и чужбина.

Двамата се срещнали на два пъти във Вършец в периода от 26 септември до 10 октомври тази година. Георги Паунов предал на мнимия си братовчед, който на възраст бил като истинския, 70 картини с размери 50х50 сантиметра и 70х50 сантиметра на приблизителна стойност 35 000 лева, уточниха от полицейската дирекция в Монтана.

В началото на месец ноември непознатият престанал да вдига своя телефон и Паунов потърсил връзка с братовчед си чрез други роднини. Той се свързал с истинския си братовчед Георги Паунов и разбрал, че е измамен. Тогава подал жалба в полицията и по случая било образувано досъдебно производство.

Мнимият братовчед е бил задържан при опит да продаде част от картините на Георги Паунов - Паунеца в магазин на булевард "Македония" в София. Оказало се, че това е Младен М./69г./ от Плевен, който и в София се представял за Георги Паунов. В квартирата му, намираща се на същия булевард, били намерени 20 от картините на Георги Паунов - Паунеца, които били подписани от художника с неговото име. Младен М. е задържан, разследването на случая продължава.

Георги Паунов - Паунеца е сред най-известните художници от българския северозапад. Той има над 30 самостоятелни изложби у нас и в чужбина, негови картини са притежание на галерии и колекционери в САЩ, Великобритания, Франция, Германия, България и много други страни. Той рисува с маслени бои красотата на природата и портрети на хора, живее на остров Корсика във Франция и в родния си град Вършец.