Международната престъпна група, мамила с бинарни акции, която бе разпита с участието и на българската спецпрокуратура, е завлякла с поне 15 млн. евро инвеститорите от различни държави, съобщиха от прокуратурата днес

Миналата седмица у нас стана известно за провежданата операция, като по случая бяха извършенит претърсвания на 4 адреса на територията на София. 

На територията на Германия, Украйна, Кипър, Нидерландия и България са извършени десетки претърсвания и изземвания, съобщат днес от прокуратурата.

Търговията с бинарни опции се явява примамлива за хора, които искат да оперират с финансови инструменти, тъй като независимо от движението на основния актив нагоре или надолу, за кратко време могат да постигнат максимални печалби.

Участниците в международната престъпна група са се възползвали от желанието на пострадалите за бърза и лесна печалба. Те използвали различни компании за софтуерно разработване и техническа поддръжка, които да създадат и поддържат интернет сайт за търговия с бинарни опции. След първата си "инвестиция" жертвите на измама били насърчавани да влагат допълнителни средства в посочен от групата инвестиционен фонд.

Събраните доказателства сочат, че международната престъпна група е действала в периода от май 2019 г. до септември 2020 г., като е успяла да привлече чрез социалните мрежи и онлайн реклами инвеститори, предимно от Федерална Република Германия. На пострадалите са били представяни заблуждаващи онлайн диаграми за нарастващи печалби, като за целта били създадени кол центрове в България, Кипър и Украйна с немскоговорящи оператори.

Исканията на инвеститорите да им бъдат изплатени печалбите били отлагани по различни причини и винаги с извинения. В действителност средства не са били изплатени на нито един от инвеститорите. Всички те били прехвърляни на групата чрез създадени за целта компании.

Съвместните действия по разследването са проведени под координацията на европейската Агенция за правно сътрудничество "Евроджъст".