Има задържан за причиняване на пожара, който избухна в центъра на Благоевград в неделя, съобщи на брифинг районният прокурор на Благоевград Борислав Ковачки, предаде БТА.

При пожара горя емблематичната за Благоевград сграда "Купола", в която се помещава клон на банка, както и залепените за нея нощни заведения, магазини и офиси.

В първите часове след избухването на пожара основната версия за възникване на огнената стихия беше късо съединение в електрическо табло. Впоследствие с кадри от камера за видеонаблюдение на общината, които са предоставени на полицията е установено, че пожарът не е причинен от късо съединение, а от мъж, заснет от камерите, стана ясно от казаното пред журналисти от кмета на общината Илко Стоянов.

След осемчасово национално издирване мъжът, видян на кадрите от камерите, е задържан и е установено, че става дума за умишлен палеж, обяви Борислав Ковачки. Задържаният е 43-годишен мъж от Дупница.

В ранните часове на 5 септември той е бил в нощен клуб в центъра на Благоевград, откъдето е изведен от охраната, защото е притеснявал жена от персонала, посочи Борислав Ковачки. Един час след като е напуснал нощното заведение, около 6.30 сутринта, той се е върнал с бутилка пълна с бензин и е възпламенил ел. таблото на входа на клуба, след което е избягал.

Информацията, с която разследващите органи разполагат е, че след палежа мъжът се е прибирал в апартамента си в Дупница с такси, след което е отишъл в дупнишко село.

"След това не се знае какво е правил, защото вероятно е извадил батерията на телефона си и не може да се установи маршрута му", каза районният прокурор на Благоевград.

Заподозреният за палежа мъж е задържан на граничния пункт "Калотина" малко преди да напусне страната, на около 50 метра от границата с Република Сърбия, посочи Борислав Ковачки. Предстои мъжът да бъде освидетелстван, след което ще бъде задържан за срок до 72 часа, допълни Ковачки.

Сигналът за пожара е подаден около 6.40 часа в неделя, 5 септември. Пожарникарите успяха да спрат огнената стихия преди да достигне до жилищните сгради, прилепени до "Купола". Евакуирани бяха всички живеещи в тях.

Няма пострадали хора.

Ще изградят нов купол

Покривът на емблематичната за Благоевград сграда на "Купола", който изгоря при вчерашния голям пожар в центъра на града, ще бъде възстановен без да се променя визията му, каза на брифинг кметът Илко Стоянов.

Покривната конструкция на сградата е била морално остаряла, което е затруднило работата на пожарникарите при гасене на огнената стихия, посочи кметът. По думите му волята на общинското ръководство е при изграждането на новия купол да бъдат приложени всички съвременни мерки, така че да е най-малко пожароопасен.

Илко Стоянов подчерта, че при вчерашния голям пожар с действията на всички институции, и най-вече на пожарникарите, са предотвратили разрастване на огнената стихия и застрашаване живота и здравето на хората. Веднага след подаване на сигнала полицейски служители са били на място, за да евакуират живеещите в непосредствена близост до пожара благоевградчани.