Ивица Мартич, на 67 г. е задържаният на границата хърватин, издирван за наркотици от Турция. Той е отведен в софийския затвор за 40 дни. Мъжът е хърватинът, издирван от турските власти за контрабанда на наркотици и бе заловен у нас.

Мартич е задържан на 14 март на ГКПП-Калотина при опит да напусне България.

На 19 март по искане на Софийската окръжна прокуратура му е наложен 40-дневен арест от съда.

Делото е гледано в една от залите на Съдебната палата в София при засилени мерки за сигурност заради коронавируса.

Присъстващите били с маски и ръкавици. Мартич е обявен за издирване от бюрото на Интерпол в Анкара във връзка с дело, което се води от Републиканската прокуратура в Одрин. То е за трафик на над 523 кг екстази и на 50,9 кг фенастин.

Хърватинът е заподозрян, че на 2 март т. г. призори е изоставил товарна кола с полуремарке на ГКПП-Капъкуле, в която по-късно са открити наркотиците. Пред окръжния съд в София той се е явил със служебен адвокат, но не е известно да е давал обяснения по обвинението срещу него.

След заседанието Мартич е отведен в Централния софийски затвор. Той ще остане там 40 дни, ако и апелативният съд потвърди мярката му за неотклонение.

Задържането е временно, тъй като се чака Турция да изпрати официална молба за екстрадиция. Ако тя пристигне в срок, ще започне дело за екстрадиция. В противен случай хърватинът ще бъде пуснат.