Двама молдовски граждани са избягалите от затворническо общежитие в Стара Загора. Както Dir.bg писа Инцидентът стана вчера следобед.

От Министерството на правосъдието съобщихa, че в Затворническо общежитие от открит тип служителите от надзорно-охранителния състав са констатирали, че двама лишени от свобода са осъществили бягство чрез преодоляване на охранително съоръжение.

Според информация на кореспондента на bTV в региона двамата избягали са от група от трима, осъдени за обир на два банкомата в Стара Загора и Казанлък. Случаят прикова общественото внимание миналата година.

Тогава тримата молдовски граждани Василе Морару, Александър Хаджи и Дионис Коржукару се признаха за виновни и всеки от тях получи присъда от 4 години и 8 месеца лишаване от свобода.

Тъй като срокът за излежаване е по-малко от пет години, тримата са били настанени в затворническо общежитие, а не на място с по-строг режим.

Двамата избягали затворници са 24-дишният Василе Морару и 30-годишният Александър Хаджи. Те са се намирали в двора на общежитието и са прескочили оградата му към 15:45 ч.

Преди седмица молдовските граждани са били преместени в общежитието от отворен тип в Стара Загора. Всеки момент е трябвало да ги преместят в София, където да изтърпят наказанието си. Директорът на общежитието, разказва как вероятно са избягали. Вътре режимът е бил изключително облекчен. Ползвали са телефони. Говорили са на молдовски и никой не е разбирал, дали не са подготвяли бягство, съобщи presstv.bg

При пълно взаимодействие с органите на МВР е обявена тревога, като лицата са пуснати за общонационално издирване.

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов разпореди спешна проверка за изясняване на обстоятелствата около случая.