Главният секретар на МВР Ивайло Иванов коментира пред Нова телевизия готовността на обран самотен мъж от Монтанско да се въоръжи, след като е бил бит и ограбен от рецидивист.

"В никакъв случай не трябва да се стига до въоръжаване на хората, въпреки че домът е неприкосновен. След като е станал този случай, колегите са реагирали бързо и извършителят е задържан. Предстои да му се повдигнат обвинения. Увеличение на случаите на битова престъпност няма. Тази тема е приоритетна за нас и полагаме всички усилия. Днес на територията на няколко областни дирекции текат операции срещу битовата престъпност. Полицейското присъствие не е важно само през нощта, а постоянно. Няма как обаче във всяко населено място да има постоянно полицейско присъствие. Важното е хората да подават сигнали и да виждат в нас приятел, а не враг. Нашата задача е да повишим доверието към МВР", каза Иванов.

Рецидивист преби и взе пенсията на 68-годишният самотноживеещ Никола от с. Охрид, Монтанско. Той вече се е въоръжил с брадва, но има намерение да си закупи и пистолет и е готов да стреля по всеки, който нахлуе в дома му. 19-годишният рецидивист е бил задържан във влака на път за София с пенсията в джоба.

"Повечето от задържаните лица от последните акции са с повдигнати обвинения и постоянни мерки за задържане под стража. Враца и Монтана са районите, които се открояват с битовата престъпност. В момента тече операция във Враца", допълни той.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов коментира и случая, при който столични висши полицаи присвоиха печеливш тото фиш от възрастна жена. Той разкри, че задържаният заместник-началник на 3 РУП в София е бил шеф на сектора за джебчийски кражби и е бил повишен. Другият задържан пък е началник на група в този отдел.

"Случката се разиграва по следния начин: жената подава жалба, че е жертва на джебчийска кражба. Освен документи, й е откраднат и печеливш фиш от тотото. Тя подава заявление в районното, че е станала обект на кражба и колегите започват да работят. След това се случва и тази неприятна история. За подробности около деянието можем само да гадаем. Има следствено дело и аз не мога да коментирам действията по разследването. Вариантите не са много, но трябва да сме сигурни, за да мога да потвърдя. От събраните доказателства е ясно, че нашият служител се е опитал да вземе печалбата", коментира Ивайло Иванов.

"Красимир Любомиров е стар служител на системата с достатъчно опит. За да повишим доверието на обществото, трябва да се справяме и с такива случаи. Въпросният Владимиров е бил началник на сектора за джебчийски кражби, а другият участник е бил началник на група в този отдел", допълни Иванов.

"Чисто статистически имаме чувствително намаление на случаите на обири. За 2018 г. имаме около 2000 обира, за 2019 г. - с 200 - 300 по-малко. Обикновено януари-февруари или септември - октомври имаме завишения на този вид престъпления. Не мога да кажа каква е причината. До 31 януари имаме 2 въоръжени грабежа. Задържан засега имаме само за обира на банката от софийския булевард "Цар Борис III", заяви Иванов.

Главният секретар на МВР обясни и какъв е задържаният за обира:

"Предишни грабежи няма зад гърба си. Той е криминално проявен. Мотивът, най-вероятно, е, че той е държал пари. Категорично няма връзка между отделните грабежи. По другия грабеж на банка в столицата колегите също работят усилено".

"Колкото и да са подготвени служителите, каквито и да са охранителите, като влезе въоръжен човек, психиката на всеки е различна и реагира по различен начин. Първото, което предложих аз, е на територията на страната, в по-големите градове, да има по-засилено полицейско присъствие", разкри Иванов.