Сумите, с които са финансирани терористични организации от България, са били насочвани към чужбина и в случая със задържаните 43 лица не става въпрос за терористична заплаха за България. Това обяви зам.-главният прокурор Иван Гешев на кратък брифинг във връзка с мащабната спецоперация на територията на няколко града в страната.

Основният организатор на престъпната дейност - сирийски гражданин, пребиваващ в България, е задържан в София. Той е осъществявал нерегламентирани "хавала"- преводи и е влязъл в контакт с лица, извършващи дейност по логистично подпомагане на международни терористични организации, както и с лица, за които има информация, че са свързани с финансиране на тероризъм и други видове престъпна дейност.

"Разследването на хавалдарите е едно от първите, да не кажа първото в такова в Европа. Годишно мрежата на хавалдарите по света генерира между 100 и 300 милиарда евро евро преводи", обясни зам-главният прокурор.

Гешев уточни, че предметът на това дело е за организирана престъпна група, извършваща престъпления, свързани с финансиране на тероризъм. 

"Предстои колегите да преценят дали и по отношение на колко ще бъде повдигнато обвинение", допълни зам.-главният прокурор.