Главният прокурор Иван Гешев посети Монтана и няколко села от общината, където се провежда специализирана операция за противодействие на битовата престъпност под ръководството на прокуратурата.

В изявление пред сградата на Съдебната палата в Монтана Гешев заяви, че подобни акции имат голям ефект за превенция на битовата престъпност. Тази сутрин той е разговарял с жители на селата Габровница, Доктор Йосифово и Войници и на ромския квартал на Монтана "Кошарник". Срещите са били на открито пред кметства и читалища. Главният прокурор съобщи, че в разговорите хората са споделили проблемите в тези населени места - липсата на работа, трудният достъп до образовение на децата от тези населени места и липсата на сигурност.

Иван Гешев коментира, че прокуратурата и полицията не могат да решат другите проблеми, но могат да осигурят ред и спокойствие в селата като респектират престъпниците с по-чести акции и засилено присъствие там. Той съобщи, че тези мерки вече дават резултати - за първите два месеца на годината битовата престъпност в Монтанско е намаляла с 30 на сто, а само за февруари - с 40 на сто в сравнение със същия период на миналата година. Прогнозите на полиция и прокуратура са до края на годината престъпленията в Монтанско да намалеят с 1/3.

При акцията днес са открити наркотици, незаконно добити дърва и е разкрита незаконна търговия с цветни метали, съобщиха от ОД на МВР в Монтана.