Интерпол предупреди националните полицейски служби и хората по света за опасността от измами във връзка с епидемията от коронавируса, предават ДПА и БТА.

Според международната организация измамници създават фалшиви онлайн магазини за продажба на маски и други медицински продукти.

"Паричните загуби, за които получава информация Интерпол, достигат стотици хиляди долари само по един от съобщените случаи, става дума за международни престъпления", изтъкна организацията.

Престъпниците също така се представят за служители на здравните власти и звънят на хора с фалшиви съобщения, че техен роднина е болен от коронавирус и има нужда от лечение.

Измамниците използват и фалшиви съобщения, уж от здравните власти и изпращани по електронна поща, за да се сдобият с банкови данни на жертвите.

Интерпол заяви, че до този момент е оказала съдействие на национални полиции по 30 случая на измами, свързани с коронавируса в Азия и Европа, довели до блокирането на 18 банкови сметки и замразяването на над 730 000 долара по банкови трансакции.