Има задържани при спецоперация на прокуратурата за кражби, извършени в Италия. Днес се е провела видеовръзка на представителите на разследващите екипи от България и Италия по повод специализирана полицейска операция на територията на двете държави. При нас извършването й е било под ръководството и надзора на Софийска градска прокуратура (СГП), в изпълнение на Европейските заповеди за разследване, издадени от Прокуратурата при съда в гр. Сиена, Италия. Същите са постъпили в СГП, чрез Национално бюро на България в Евроджъст, съобщават от прокуратурата.

По линия на МВР действията в страната са били извършени в Кюстендил, Пловдив и Бургас.

Снимка: Официален сайт на Прокуратурата

В периода от септември 2018 г. до февруари 2020 г., на територията на Италия са били извършени множество кражби с участието на български граждани. Предмет на престъплението са движими вещи на висока стойност - строителни машини и техника. Италианските власти са установили, че част от отнетите вещи били транспортирани по суша или море до България, където се предлагат за продажба. В тази връзка е било отправено искане за извършване на претърсване и изземване в жилища на конкретни лица, съпричастни към престъпленията - 18 граждани на България. Срещу всички тях се води наказателно производство в Италия.
Снимка: Официален сайт на Прокуратурата

На 15 юни у нас са били осъществени претърсвания и изземвания на вещи от недвижими имоти, обитавани от конкретни лица в Дупница, село Джерман, Сапарева баня, село Яхиново, Бургас. Проверени са и няколко адреса, свързани с лица, съпричастни към извършените престъпления в чужбина. За някои от тях е установено, че се намират на територията на Италия.

При претърсванията са открити и иззети множество вещи, предмет на престъплението - бормашини, ленти за осветление, контейнери, лебедки, бензинов тример, двигатели, 302 кашона с LED лампи, фурни за вграждане, кафе машини, индукционен котлон и други.

Снимка: Официален сайт на Прокуратурата

Към настоящия момент, в изпълнение на издадени Европейски заповеди за арест, са задържани четири лица - Р.Г. (на 24 години), Е.Ш. (на 41 години), Т.А. (на 40 години), Р.К. (на 33 години). Трима от тях, с постановление на наблюдаващия прокурор, са задържани за срок до 72 часа. Т.А. засега е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР, като предстои постановяване на 72 часа и по отношение на него. На територията на Италия са били задържани пет лица, съпричастни към разследваното престъпление.
Снимка: Официален сайт на Прокуратурата