Задържаха огромно количество хероин на Дунав мост при Русе. Наркотикът е намерен в тайник на бус с българска регистрация. Шофьорът е българин и е задържан. Бусът е трябвало да напусне страната в посока Западна Европа.

Според разследващите става въпрос за 93.6 кг. Те са били разпределени в над 180 пакета.

"Общо 93,6 кг хероин за повече от 3,6 млн. лева, по цени на съдебната система, е открит в малък камион на ГКПП "Дунав мост" при Русе, съобщи на брифинг наблюдаващият прокурор по случая Андрей Ангелов от Окръжната прокуратура в крайдунавския град, в присъствието на заместник-главния прокурор Иван Гешев, директорът на агенция "Митници" Георги Костов и на главния секретар на МВР Ивайло Иванов.

Още снимки вижте тук >>

Наркотикът е бил задържан около 9,20 часа вчера. 56-годишният шофьор на товарния автомобил "Мерцедес" пътувал от Южна България за Западна Европа. В малкия камион нямало товар. Той бил селектиран за проверка на граничния пункт. При огледа митничар се усъмнил, тъй като подът на товарното помещение бил видимо преработен. При допълнителната проверка се установило, че в тайници са укрити 184 пакета с наркотика.

"Говорим за много чист наркотик", обясни Георги Костов. 

Микробусът е с българска регистрация, а по неофициална информация шофьорът е от Хасково.

Прокурор Ангелов обясни, че 56-годишният мъж е задържан за 72 часа. Предстои да бъде внесено искане в съда той да бъде арестуван за постоянно. Мъжът е обвинен за контрабанда на високорисково наркотично вещество в особено големи размери. Предвиденото наказание за това тежко престъпление е от 15 до 20 години затвор и глоба от 100 000 до 300 000 лева. По думите на Ангелов разследването е в самото начало. Към момента няма други арестувани по случая.

Ивайло Иванов обясни, че най-вероятно става дума за международен трафик.

"Провеждат се много оперативни мероприятия и в момента. Работим с партньорските служби и в скоро време очакваме резултати", каза Иванов.

Иван Гешев заяви, че благодари на служителите от агенция "Митници" за добрата работа. По думите му това е поредната огромна пратка с наркотични вещества, която е задържана у нас.