Над 100 кг хероин на стойност над 9 444 600 лева откриха при проверка на лек автомобил митническите служители на МП "Капитан Андреево", съобщиха от Агенция "Митници".

На 15.08.2022 г. на пункта пристига лек автомобил с френска регистрация на път от Турция през България за Франция. В превозното средство, управлявано от френски гражданин Х.А., пътували съпругата му и двете им малолетни деца, както и домашните им любимци - две кучета. По метода "анализ на риска" автомобилът е селектиран за щателна митническа проверка.

В специално изградени тайници в пода на колата, достъпни след демонтаж на седалките, както и на мястото на резервната гума са намерени общо 209 пакета, облепени с фолио и съдържащи бежово прахообразно вещество. Извършеният на място полеви наркотест показва, че откритото вещество е хероин.

Общото количество на иззетия наркотик е 104.940 кг на стойност по цени за нуждите на съдебната система 9 444 600 лева. Сред пакетите с хероин е открит и един пакет с кафяво смолисто вещество хашиш с бруто тегло 0.090 кг.

Снимка: Агенция "Митници"

По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура -Хасково.

Контрабандираните наркотични вещества и лекият автомобил са иззети.

С постановление на ОП - Хасково от 17.08.2022 г. Х. А. е задържан за срок до 72 часа в рамките на които предстои да бъде внесено искане в съда за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо него.

Разследването по случая продължава.