Трима тийнейджъри на 14, 16 и 17 години са задържани на нападението и побоя над 14-годишния Ивайло Карджов в Северния парк в София, съобщиха във Фейсбук родителите на пострадалото момче Иван и Деси Карджови.

В четвъртък приятел на Ивайло го убеждава да стигнат до влаковите релси край Северния парк, за да пробва подходящи места за скокове с колело. 14-годишното момче е млада надежда в планинското колоездене и кара велосипед за над 5000 лева, който ползва за състезания и тренировка. 

Когато двамата тийнейджъри стигат до мястото, Ивайло е нападнат от маскираните, а приятелят му побягва. 

"Биха ме, но аз държах колелото до последно. Удряха ме по гърба, ръцете, главата", разказа пострадалият ученик, който има хематоми по цялото тяло. 

Нападателите избягват с колелото, което обаче днес е открито и върнато на собственика.

"Благодарим на Господ, че детето ни е живо. Вярваме, че силната му воля ще помогне да преодолее стреса от случилото се и ще продължи да е все така добър, всеотдаен и успешен във всяко негово начинание. Скъпи родители, нека този инцидент, който завърши с щастлив край, ни накара да се замислим как възпитаваме децата си и какво ще оставим след себе си. Добрият пример на всеки от нас, вярата, разбирането, вниманието и подкрепата, която оказваме на нашите деца ще помогнат да изградим по-добро бъдеще. Поощрявайте децата си да вършат добро, да споделят, да не се страхуват, да следват мечтите си и да не се предават пред трудностите, с които ще се сблъскат", написаха още родителите на Ивайло.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 198 от НК, съобщиха от МВР.

След доклад на материалите в Софийската районна прокуратура на 16-годишния и на 17-годишния, които са криминално проявени за кражби, са повдигнати обвинения и мерките им за неотклонение са удължени до 72 часа. 14-годишният е разпитан в качеството на свидетел и освободен.