Мъж на 41 г. и момиче на 15 са задържани за телефонна измама след съвместни действия на служители от ГД "Национална полиция" и техни колеги от областните дирекции на МВР в Стара Загора и Хасково, съобщават от МВР.

Действията са реализирани на 10 август на територията на град Хасково, под прякото ръководство на прокуратурата. Задържаният мъж е регистриран за кражби, измама, изнасилване, държане на наркотични вещества, както и държане на боеприпаси без разрешително. Осъждан е за хулиганство, убийство, кражба и телесни повреди.

Установено, е че двамата са съпричастни към телефонна измама, извършена същия ден в Стара Загора. От 86-годишна жена са взети голяма сума пари и златни накити. В двамата и в ползвания от тях автомобил са намерени и иззети 4800 лева и златните накити, инструменти за взломяване, мобилни телефони и СИМ-карти, както и други вещи, свързани с престъпната им дейност.

Снимка: МВР

Двамата са съпричастни и към идентични престъпления - 8 юли в Хасково - спрямо 77-годишна жена, и на 5 август в Провадия, спрямо 82-годишна жена. Престъпленията са извършени под предлог съдействие на полицията за задържане на телефонни измамници.

В Провадия като куриер е използван възрастен мъж, който бил заплашен, че съпругата му ще бъде отвлечена - той взел парите от 82-годишната жертва и ги предал във Варна на задържаното момиче.

Изяснява се съпричастността на лицата и към други престъпления на територията на страната.