От няколко дни върви нова измама в социалната мрежа за споделяне на снимки Инстаграм. Много потребители се оплакват, че са им сменени паролите и придобилият достъп хакер трие профила им, каза експертът по киберсигурнсот Любомир Тулев.

"За последните няколко дни три такива случая стигнаха до мен. Оказа се, че август месец е имало изтичане на голяма база данни на потребителски имена и пароли именно на хора в Инстаграм в "тъмния интернет", отбеляза той пред БНТ и призова хората да сменят паролите си.

Експертът коментира и измамите с криптовалути, като открои, че по принцип този тип валути са доста рискови сами по себе си:

"Над 2000 криптовалути са известни, една от схемите напоследък е реклама чрез Фейсбук за закупуване на криптовалути от човек и то най-известните. Схемата е известна като "човек по средата". Хората превеждат пари на рекламиращия, а той действително си купува криптовалути, но за себе си. Криптовалутите крият голям риск. Биткойнът в последните седмици се срина от 5 хиляди и няколко долара до 3700 долара. Това се случва само за една седмица", каза Тулев.

По думите му трябва да се внимава откъде ще се закупят тези валути - сайтовете трябва да се проверяват дали са легитимни и каква история имат, защото може да са измамни тези платформи.

Той разказа и за криптовалута, която само заради посещаване на заразен сайт, би могла да инсталира java код на нашия компютър и така ползвайки нашия браузър и посещавайки други сайтове, компютърът започва да загрява все по-бързо.

Добра антивирусна програма и наблюдения на процесите в компютъра, ще ни помогнат да избегнем такъв проблем или да го преодолеем. По-просто казано - да се следи дали ни "бави" компютърът и какви сайтове се посещават, добави експертът по киберсигурност.

По време на Черния петък е имало случаи на сайтове, които са били създадени с цел открадване на лични данни с цел да бъде направена имотна облага във вреда на техните жертви, изтъкна Тулев.