Командирът на отделение към Гранична полиция на пропусквателния пункт на Пристанище-Бургас Иван Динев, бившите служители на МВР Ганчо Пенчев и Николай Георгиев са задържани за производство и държане на марихуана по време на специализирана полицейска акция в Айтос, проведена от служители на отделите "Криминална полиция" и "Вътрешна сигурност" към ОД на МВР-Бургас и Окръжната прокуратура в морския град. Това съобщи на пресконференция в Бургас окръжният прокурор Павел Манукян.

Всеки един от задържаните може да получи наказание от 2 до 8 години "лишаване от свобода", допълни той.

Всеки един от задържаните може да получи наказание от 2 до 8 години "лишаване от свобода, каза прокурор Павел Манукян

Снимка: БТА

Арестуваният граничар в Айтос е криел в дома си канабисово масло и цигари без бандерол, стана ясно още днес, след като Иван Сашков и бившите полицаи Николай Георгиев и Ганчо Пенчев бяха оставени за постоянно в ареста.

Тримата мъже са арестувани при зрелищна спецакция на Вътрешна сигурност и бургаската полиция в събота. В стопански двор на Ганчо Пенчев е открита наркооранжерия с 57 саксии марихуана с модерна техника за отглеждането й, както и над 3 кг суха тревна маса - канабис. На място са задържани двама от мъжете, третият - по-късно.

Наркооранжерията в Айтос

Снимка: МВР

Разследването срещу тримата мъже стартирало преди 4-5 месеца. Щом станало ясно, че в групата има и действащ граничен полицай, незабавно се включила и Вътрешна сигурност.

Извършени са множество действия за събиране на доказателства. Предстои да се извършват още, като е възможно правната квалификация да бъде променена.

Марихуана, която отклеждана от задържаните

Снимка: МВР

Обвинението е именно за това, че в помещението са се произвеждали и са се държали тези вещества. С оглед голямото количество в готов вид и растенията, може да се направи предположение, че тази дейност се е осъществявала с цел разпространение, каза Манукян.

Откритата марихуана

Снимка: МВР

Той поясни, че от откритата суха тревна маса можело да се изготвят над 7900 броя цигари.

Тепърва ще се проследява дали двамата бивши полицаи не са използвали старите си контакти в криминалния контингент, за да пласират по-добре продукцията си в района на Бургас и околността.

На този етап няма доказателства за привличането на други обвиняеми, допълни прокурор Павел Манукян.