Жителите на малкото курортно градче Мати на морския бряг край Атина се събраха на мемориално бдение снощи в памет на 102-те жертви на огромния пожар, който точно преди 1 година изпепели огромна площ край гръцката столица, предаде Асошиейтед прес.

Вижте снимки >>

Оцелели и доброжелатели пуснаха плаващи свещи в морето. Няколко часа по-рано в православните черкви в района се състояха религиозни служби за загиналите. Новоизбраният премиер Кириакос Мицотакис присъства на една от службите.

Пожарът пламна в Мати и други крайбрежни селища източно от Атина на 23 юли 2018 г. и унищожи над 1000 домове. Някои от жертвите се оказаха в огнен капан от бързо разрасналия се пожар, а други се удавиха в морето, опитвайки се да се спасят от гъстия задушлив дим.

Възпоменание за жертвите на огнения ад

Снимка: АР/БТА

Говорителят на правителството Стелиос Пецас обяви данъчни облекчения за около 4000 пострадали при бедствието, които досега не са се класирали за подобни помощи.

В деня на паметната годишнина в същия район край Атина избухна нов горски пожар, което наложи противопожарните служби да изпратят три самолета и два хеликоптера за борба с пламъците. Те помагаха с вода от въздуха на пожарникарите на земята, борещи се с огнената стихия, заплашваща домове край малкото пристанище Рафина.

Нов пожар избухна край Атина, година след трагедията

Снимка: АР/БТА

За няколко часа бе затворен главният път към този район, популярен сред плажуващите и плувците, съобщи АП