Темата за битовата престъпност е едно от малкото неща, които ме дебалансират. Имаме намерения в края на годината, заедно с колегите от МВР, резултатите като статистика за случаите на битова престъпност да са чувствително по-малко спрямо 2019 г. Това заяви главният прокурор Иван Гешев, който пристигна в плевенското село Ореховица, където се извършва специализирана акция.

Към момента има задържани 6 души. Претърсени са 5 адреса. Образувани са и досъдебни производства, уточни главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Обвинител №1 потвърди, че причината за акцията в Ореховица е нападението на 90-годишния Васил Маринов, който преди дни бе пребит жестоко, а след това и ограбен. По случая има заподозрян извършител. Гешев обясни, че той е многократно задържан и в момента се укрива.

"Не можем да се справим с битовата престъпност и никой не го е правил досега, но ще се постараем да има значително намаление в случаите", каза още главният прокурор.

Той обясни, че във Видин трима души са били арестувани, тъй като майка и баща на близнаци са били бити посред бял ден.

Освен това се провежда и акция на територията на столичния квартал "Левски".

"Става въпрос за едно от четирите неразкрити поръчкови убийства през миналата година - убитата жена в кв. "Младост", уточни Гешев.

Ивайло Иванов подчерта, че приоритет на МВР остава сигурността на гражданите.

"Надяваме се, че с нашето присъствие, независимо къде е, да е ясно на всички, че когато се извърши престъпление, държавата ще си влезе в правомощията и ще направи всичко възможно да задържи и изправи пред съда отговорниците", продължи главният секретар на МВР.