Не може да се каже, че телефонните измамници са по-силни от полицията. През 2019 г. има много успехи и задържани лица. В специална операция са арестувани повече от 40 души. Не трябва да забравяме, че това престъпление преди всичко зависи и от личността на жертвата. Измамите са успешни при жертви на възраст над 70 години". Това каза пред Нова тв главен инспектор Златка Падинкова, началник сектор "Измами" в "Национална полиция". Тя коментира телефонните измами и предприетите мерки по ограничаването на този тип престъпления.


Падинкова поясни, че повечето ало измами се осъществяват предимно от предплатени румънски SIM карти.

"Засичаме още немски, английски и датски. Не е толкова трудно да закупиш няколко карти в друга държава. В Румъния режимът е абсолютно свободен", обясни тя. Падинкова допълни, че се провеждат активни превантивни действия с мобилните оператори.

"Преди да започнем работа с тях, измамните позвънявания, по данни на един от телекомите, са били над 77 000 за месец към техни абонати. През септември са малко над 4 000", допълни главният инспектор.

"В много от случаите възрастните хора са извеждани от домовете им. Измамата започва на стационарен телефон и продължава навън. Хората са принуждавани да ходят в друго населено място, включително до Румъния, за да оставят парите там", разказа още Падинкова.