Главният прокурор на България Иван Гешев, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и министърът на културата Боил Банов създадоха работна група за противодействие на престъпленията с културни ценности, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Според съвместната заповед, в работната група ще влязат прокурори, инспектори и експерти за противодействие на престъпленията, свързани с културни ценности.

Те ще извършат преглед и анализ на действащите нормативни и други междуведомствени актове, отнасящи се за ефективно противодействие на престъпните посегателства с предмет културни ценности.

Приоритетно ще бъде изготвен констативен доклад на съществуващите нормативни актове, както и предложение за необходимите промени в тях.

Вероятно работната група е създадена заради колекцията на задържания в Обединените арабски емирства Васил Божков. Във вторник главният прокурор коментира пред БНТ: 

"Голяма част от тези артефакти не са регистрирани по необходимия ред Предстои проверка на цялата колекция. Тези неща са на българската държава, на българския народ, те са изкопани от българската земя, ако се установи, че са законно притежавани, има уреден ред в Наказателния кодекс да бъдат върнати на г-н Божков. Ако други служби, като НАП, Антикорупционната комисия не предприемат действия, за да гарантират тези задълженията, които явно се очертават в размер на стотици милиони от страна на г-н Божков и свързаните с него фирми".