Германските следствени органи закриха втората най-голяма в света криминална платформа за онлайн търговия и арестуваха трима германски граждани, заподозрени в поддържането й, след общо разследване с американските и холандски власти. Това съобщи днес прокуратурата във Франкфурт, цитирана от Ройтерс и Асошиейтед прес.

Платформата за интернет търговия, наречена "Уолстрийт маркет" е използвана за продажба на наркотици, лични данни, фалшиви документи и компютърни вируси. Тя е имала над 1,15 милиона клиенти последователи и над 5400 регистрирани продавачи, съобщи прокуратурата.

Тримата арестувани мъже - на 22,29 и 31 години, бяха задържани на 23-24 април в хода на разследването на Федералната служба за криминални разследвания.

Мъжете, които според следователите са получавали комисиони от 2 до 6 процента от продажбите, извършени чрез платформата, са били задържани след тайна обща операция с участието на Европол, на американската и холандската следствена служба.

Разследващите са следили тримата задържани от март досега.

Киберспециалистите в германската следствена служба взели "оперативни мерки", след като престъпниците активирали платформата на 23 април и започнали да си прехвърлят парични суми от нея, съобщава прокуратурата, цитирана от Ройтерс.

Властите блокирали сървъра им вчера и конфискували 550 000 евро в брой, криптовалути, хардуер и други веществени доказателства, посочва АП.

Американските власти съобщиха, че във връзка с разследването са задържали двама наркодилъри в Лос Анджелис и са конфискували близо 1 милион долара в брой, както и оръжия и наркотици, отбелязва АП.