Четирима души са задържани за трафик на жени при спецоперация на ГДБОП. Сводниците, които вече са с повдигнати обвинения, са действала и България, и в Германия, където изнасяли момичета за проститутки. У нас те работели в София, Ямбол, Силистра и Бургас, където са извършени арести, съобщи  ръководителят на Спецпрокуратурата Димитър Петров.

Начините, по които жертвите са били склонявани са били два. При първия сутеньорите обикалили със скъпи коли заведения по морето, запознавали се с набелязаните момичета и започвали връзка, като симулирали чувства, след което били пращани в Германия. Вторият начин бил - след интимент контакт, заснет тайно с камера жертвите са били изнудвани с видеозаписите, че ако не работят, ще бъдат опозорени. Момичетата са пълнолетни, като на територията на България са установени пет жертви на престъпната групировка, поясни магистратът.

Снимка: Пресцентър на МВР

В рамките разследването е иззето голямо количество пари и банкови нареждания за над 500 000 лева.

Директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов допълни, че разследването е започнало през юни месец, когато служители на отдел "Трансгранична организирана престъпност" са придобили информация за лица, демонстриращи висок стандарт на живот без съответстващи на него доходи. Установено е, че част от паричните средства са изпращани с платежни нареждания, другия са взимани на ръка от лицата, които са склонявали жертвите да проституират в Германия. За всяка жена бил договарян конкретен процент. Много малка част от сумите са давани на момичетата, които били настанявани в квартири, наемани от сутеньорите, а много от тях не са знаели какви парични средства е имало в банковата сметка на тяхно име.

При претърсванията са намерени изключително скъпи автомобили, часовници и други скъпи вещи, уточни Спиридонов и уточни, че само закупените автомобили възлизат на стойност над 1,8 милиона лева.

Снимка: Пресцентър на МВР

Вижте още снимки >>