Голямо количество контрабандни цигари иззеха служители на ГДБОП при спецоперация в София на 13 март. В хода на акцията са задържани двама души в склад до столичното Околовръстно шосе (недалеч от с. Казичене) при разтоварване на камион с 332 000 кутии цигари "Уинстън класик", укрити зад "тапа" от стречирани палети с бутилки. Цигарите били пакетирани в същите палети, "маскирани" зад един ред бутилки, съобщиха от МВР.

Цигарите били пакетирани в същите палети, "маскирани" зад един ред бутилки

Снимка: Официален сайт

При претърсване на лекия автомобил на единия от задържаните, паркиран пред склада, са намерени документите на втори камион, пристигнал от Гърция предишния ден.

Снимка: МВР

За часове вторият ТИР е открит на паркинг в столичния ж.к. "Люлин". Изяснено е, че преди да пристигне на паркинга, е оставил до склада на околовръстното шосе теглено от него хладилно полуремарке. В него са намерени и иззети още 420 000 кутии цигари от марките "Реджина", "LD", "Фаст" и "Карелия". Цигарите били подредени зад "тапа" от замразени тестени продукти.

Снимка: МВР

С разкриването на нелегалната акцизна стока е образувано досъдебно производство. Събраните доказателства показват, че става дума за престъпна дейност, започнала през ноември 2018 г.

Освен за участие в престъпен сговор (престъпление по чл. 321, ал.6 от НК), на двамата задържани при специализираната операция са повдигнати обвинения за държане на акцизни стоки без бандерол в големи размери. Установява се дали цигарите са били предназначени за българския пазар или за черния пазар на друга държава.

На обвинените е наложено прокурорско задържане до 72 часа. На 16 март 2019 г. в Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за налагане на мярка за неотклонение "задържане под стража" за всеки от тях.

По неофициални данни, които не са потвърдени, контрабандата е организирана от "царицата на месото" Мила Георгиева, съобщи "Трафик нюз". Преди време Георгиева бе замесена в сделки с месо и източване на ДДС и от тогава остава пракора й. През 2015 година Мила бе арестувана и посочена за тартор на банда за мокри поръчки, която бе разбита при спецакция на ДАНС. Освен нея, са арестувани бившият ѝ мъж Михаил Георгиев, брат ѝ Ангел Ангелов, доведеният ѝ брат Максим Кулишев, бившата барета Мирослав Стоянов, Георги Божилов-Тениса и Олег Попов. След издирване е хванат и Пламен Цеков-Тлъстуша. Синът на Мила и Михаил Мартин Георгиев - Джито успява да се изплъзне, но три години по -късно се предава в ГДБОП.

Смята се, че бандата е планирала поне пет мокри поръчки, които обаче останали неизпълнени. Сред мишените им бил Жоро Шопа, в чиято къща в Барселона преди няколко дни бяха задържани Ветко и Маринела Арабаджиеви.

Три години по-късно делото срещу Георгиева и хората все още е в спецсъда. То обаче е само за разпространение на наркотици. Обвиненията, че бандата има в портфолиото си убийства, са прекратени от наблюдаващите прокурори. Разследването за мокрите поръчки и палежите също е прекратено през 2016 г. поради липса на доказателства, остава само обвинението за участие в група за наркотици.