Служители на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП задържаха четирима мъже, занимавали се с онлайн сексуална експлоатация и кибертормоз на деца, съобщиха от пресцентъра на МВР. 

Установено е, че за осъществяване на първоначалните си контакти с набелязаните жертви те са използвали основно Фейсбук, а след спечелване на доверието на невръстните, комуникация продължавала чрез чат приложения. След като успешно склонявали децата да споделят собственоръчно създадените от тях снимки и видеа, започвал процес на изнудване за създаване на други подобни материали и дори оказване на натиск за срещи на живо.

Задържаните практикували различни професии от области в страната: Бургас, София, Варна - един от тях работел на бензиностанция, друг бил служител на мобилен оператор, трети - моряк, а четвъртият е безработен. В хода на процесуалните действия в едно от иззетите устройства на моряка, служителите на ГДБОП установили няколко папки с множество снимки на малки деца, играещи си в Морската градина в Бургас. Предстои установяване самоличността на заснетите деца.

За задържания столичанин сигналът до антимафиотите бил получен от партньорите им от Департамента за вътрешна сигурност на САЩ - Homeland Security Investigations. Касаело се за засечена кореспонденция в чат приложението "KIK" по време на международно разследване с участието и на властите от Нова Зеландия.

От ГДБОП апелират за завишен родителски контрол по време на лятната ваканция.