Служители на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и спецпрокуратурата влязоха в сградата на Агенцията по храните в Бургас. Петима души са задържани до момента. Акцията е заради разследване за корупционни действия в Областната дирекция по безопасност на храните, предаде БНР.

В момента текат претърсвания и изземвания на техника и документи. още не се съобщават.

Вижте снимки >>


Снимка: Дир.БГ

Имало подаден сигнал за рекет от местни бизнесмени. По информация на NOVA e арестуван директорът на агенцията в Бургас д-р Георги Митев още във вторник. Официална информация за това обаче няма. 

Пред "Дарик" служители на Агенцията по храните в Бургас коментираха, че разследващите са влезли в сградата рано тази сутрин - около 7:30 часа. Веднага след това е започнало претърсване на всички кабинети. Отвън има и отряд жандармеристи.

Снимка: Bulphoto

В 10:20 часа, трима инспектори на БАБХ-Бургас са напуснали сградата на агенцията, останалите служители изчакват на място приключването на претърсванията.

В 10:30 часа, директорът на местната агенция по храните Георги Митев беше доведен до работното си място под цивилна охрана с пилотна кола на жандармерията. 

По-късно на място пристигна и адвокат Радостин Пенев, известен с работата си по тежки наказателни дела.

"Д-р Георги Митев и служители не са арестувани", заяви той след като излезе от сградата на Агенцията в ролята си на адвокат на служител, чието име не пожела да обяви.

"Не зная нищо. Човекът, който ме извика, няма да бъде обвиняван в нищо. Не става въпрос за Георги Митев. Проверяват се документи, разпитват се служители", коментира Пенев пред журналисти.

Снимка: Bulphoto

Д-р Георги Митев е общински съветник и областен лидер на СДС, оглавявава агенцията в Бургас от 2014 година, въпреки кадровата въртележка в сектор "Земеделие" в последните години, където се смениха няколко министри.

В края на юли земеделският министър Десислава Танева заяви, че временно е отстранила шефа на БАБХ-Бургас заради изтекли снимки във Фейсбук от загробването на прасета в Зидарово, където беше открито огнище на африканска чума. Впоследствие обаче Митев отново се върна на поста след проверка на случая.