ГДБОП спря сайта за онлайн книги  spiralata.net заради нелегално разпространение на книги в интернет - без необходимите по закон права.

Операцията на отдел "Киберпрестъпност" на ГДБОП и на сектор БОП във Варна е проведена през изминалата седмица, съобщават от пресцентъра на МВР.

Извършени са претърсвания и изземвания на четири адреса в София, Варна и село Лесковдол, Софийска област.

От МВР обявиха, че е прекратено "незаконното до този момент разпространение и достъп до редица литературни произведения, обекти на чужди авторски права.

Изброяват се книгите: "Физика на невъзможното", "Паралелни светове" и "Бъдещето на човечеството" от Мичио Каку; "Магията на подреждането" от Мари Кондо; "Кратка история на времето" от Стивън Хокинг; "По-кратка история на времето" от Стивън Хокинг и Ленард Млодинов; "Седемте духовни закона на успеха" и "Спонтанното удовлетворение на желанията" от Дийпак Чопра; "Боговете още са тук" от Ерих фон Деникен; "Отровните родители" от Сюзън Форуърд; "Бягащата с вълци" от Клариса Пинкола Естес; "Селестинското пророчество" и "Десетото откровение" от Джеймс Редфийлд; "Лечение на организма със собствени сили" от Сергей Филонов и други."

От ГДБОП съветват гражданите при наличие на интерес към дадено литературно произведение да достъпват интернет страниците на съответните издателските къщи, притежаващи права за разпространение.

"Това от своя страна гарантира на онлайн потребителите високо качество на търсената услуга, както и избягване на възможността за заразяване на компютърната им конфигурация със зловреден код при изтегляне на файлове от случайни интернет сайтове", уточняват от ГДБОП.

От там припомнят, че последните три години страната ни бе извадена от негативния наблюдателен списък "Специален 301" на Департамента по търговия на САЩ.