Организирана престъпна група, занимала се с производство и разпространение на неистински монети в Пловдив, е неутрализирана при  операция на ГДБОП под ръководството на Специализираната прокуратура, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Акцията, проведена на 13 май на територията на София и Пловдивска област, е реализирана съвместно със службите на Великобритания.

По време на разследването по информация, постъпила в ГДБОП, било установено, че групата е действала от есента на 2017 г. В резултат на предприетите действия антимафиотите са задържали трима участници в нея в момент на сключване на сделка за закупуване на голямо количество монети.

Открити са машини, с които са произвеждани монетите

Снимка: МВР

Последвали обиски на три адреса и в три моторни превозни средства. На един от адресите в Пловдив служителите открили цеха за производството на монетите. Той бил позициониран в имот със стопански постройки. Оттам са иззети различни видове преси за изсичане и производство на заготовки и матрици за тях. Конфискувани са и мостри на фалшификати, мобилни телефони, таблет и чуждестранни монети с различен номинал. Към машините е била заредена и щампа за производство на монети от 2 евро.

"Това е първи случай, при който се задържат 34 000 монети с номинал 2 британски паунда с изключително високо качество и цялостното оборудване за производството им", подчерта административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

Той поясни, че се работи по молба за правна помощ с цел изясняване дали такива партиди вече са реализирани във Великобритания. Цената на продажба на фалшификатите е 40% от номинала. При използване на пълния ресурс на техниката капацитетът за производство за ден може да достигне 1500 монети.

Заготовки за фалшивите монети

Снимка: МВР

На тримата задържани са повдигнати обвинения. На двама от тях са наложени мерки за неотклонение "парична гаранция" в размер на 5000 лева, а на третия - постоянна мярка за задържане. Четвъртият член на групата е турски гражданин, който по време на спецоперацията е бил в чужбина.

Разследването продължава, добавиха от МВР.