60 програми са били разпространявани нелегално от кабелни оператори в Южна България като щетите от това са за над 10 млн. лева са щетите. Не е засегната доставката на интернет на доставчиците. Не са иззети конфигурациите за доставката на интернет, обявиха от ГДБОП на брифинг по повод акцията, която бе проведена преди два дни.

Вижте снимки >>

Действията на ГДБОП на 13 юни в няколко града в страната са били срещу кабелни оператори, разпространяващи нелегално телевизионни програми без да имат затова авторски права, докато легалната дейност - разпространение на интернет не е засегната, каза Явор Колев, началник на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП, цитиран от БТА.

При полицейската операция срещу "пиратско" разпространение на телевизионни програми от кабелни оператори са били изземвани само технически устройства с отношение към тази дейност. Не са били изземвани съоръжения, чрез които се разпространяват интернет, каза Явор Колев.

Той информира, че в Сандански, Петрич, Бургас и Кърджали имат интернет. Абонати на кабелни оператори в Гоце Делчев, Дупница и Кюстендил твърдят, че интернет услугата е спряна, но ние не сме изземвали устройства, които осигуряват свързаност с интернет, добави той.

Операцията на 13 юни е по сигнал от правоносители, които са установили, че програмите се излъчват от кабелните оператори без да са платени авторски права.

"Щетите, които за 2 месеца са нанесени на носителите на права - големите български национални телевизионни програми, като Нова телевизия, БТВ, HBO, само за тези програми са над 10 500 000 лева", обясни Колев.

Установено е било, че над 60 програми, са били разпространявани от кабелните оператори без уредени авторски права.

Явор Колев информира, че в Бургас и Сандански са иззети сървъри, които имат отношение към мобилно приложение за разпространение на тв програми, като двете фирми са имали такова приложение и са разпространявали програми, за които нямат права.

Има образувани досъдебни производства. Делата са за финансови и данъчни престъпления и престъпления срещу интелектуалната собственост. След експертизите ще се повдигнат обвинения срещу управителите на проверените кабелни оператори. Ако се докажат данъчни престъпления, присъдите могат да стигнат до осем години лишаване от свобода, посочи Явор Колев.

Той съобщи, че ГДБОП следи нелегалното разпространение на телевизионни програми от 1998 година, когато по думите, то е било 100 процента. Сега, по информация на доставчици на телевизионен сигнал, нелегалното разпространение на телевизионни програми е около 50-60 процента, каза Явор Колев.

Комисията за регулиране на съобщенията /КРС/ контролира преноса на електронни съобщения, но няма отношение към съдържанието и платените авторски права, каза Тинка Капитанова, директор на дирекция в КРС. Кабелните оператори са задължени да съобщават на КРС броя на абонатите си. Този месец предстои да излезе годишният доклад на КРС, в който ще има информация за нейната дейност, посочи Капитанова.

"Правят опити за настройване на обществеността срещу полицията и прокуратурата", заяви във Варна и вътрешният министър Младен Маринов. Той уточни, че действията на тези органи са насочени само срещу апаратурата и техниката, която позволява излъчване на телевизионни програми. Доставката на интернет е решение на самите оператори и гражданите, останали без такава услуга, да търсят отговорност от тях, каза министърът. Той припомни, че по този случай се работи в партньорство с Европол. Министърът допълни, че е наясно, че българите, когато ползват услуги, нямат навик да мислят дали не става дума за интелектуално пиратство. Несправянето с този вид престъпност обаче води до влошаване имиджа на държавата, посочи Маринов.