От Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" предупредиха, че африканци, които се представят за натовски генерали, масово мамят българки в интернет и ги карат да им изпращат пари, съобщи БНР.

Случаите са се увеличили в последните месеци. Измамниците започват комуникация с жени, от чиито профили в социалните медии личи, че нямат партньор. Понякога онлайн връзката продължава седмици преди да се стигне до искането на големи суми.

"Избират да са възрастни жени, които имат общодостъпни снимки и в тези снимки очевидно е, че нямат партньор или по друг начин се установява, че тези жени биха потърсили някаква виртуална близост с някого. Затова им се представя красивата картина на американски генерал, който от 5 години е в Афганистан или някоя друга държава и търси жена, с която да заживее след приключване на военната му служба", разказа комисар Владимир Димитров - началник на отдела за борба с киберпрестъпленията в ГДБОП.

"Масово е. Почти всяка седмица имаме българка - най-вече жени се таргетират от тия престъпни групи, която заявява, че преди няколко седмици се е запознала с подобен генерал. Изнудвана е по някакъв начин. Първоначално е поканена да изпрати пари, като обикновено започват с неколкостотин лева", добави той.