Фирма поиска 22 000 лева обезщетение от близките на загинала при катастрофа бременна жена. Казусът се гледа от Бургаския районен съд, съобщи "Бургас Инфо".

Тежкият инцидент станал на 26 август 2015 г. Тогава 30-годишната Сълзина Петрова, бременна в третия месец, се движи с автомобила си „Рено 19“ по околовръстния път в Добрич. Предприема изпреварване, но се удря челно в идващия насреща ТИР с бургаска регистрация. Ударът бил толкова жесток, че леката кола е буквално пресована. Жената загинала на място. Трупът е изваден от ламарините с хидравлична ножица. От тялото е взета кръвна проба, показала наличие на 0.57 промила алкохол.

Майката и съпругът на младата жена обаче се съмняват в резултата. "Сълзина не само не е употребявала алкохол, но е очаквала бебе", разказва майка й Маринка Димова. И разкрива факт, който не е взет под внимание от разследващите- младата жена е работела в цех с химически вещества, където ежедневно е вдишвала изпаренията.

Този въпрос е пропуснат в досъдебното производство. И майка й Маринка Димова, и съпругът Пламен Петров, са настоявали за нов анализ на пробите. Но прокурорът отказва. Пуснати са възражения в Апелативния съд във Варна. Но и там становището е, че не следва да се допуска допълнителна експертиза. И в крайна сметка прокурорът е решил да не допусне допълнителни задачи и е приключил разследването със заключението- причината за произшествието е загуба на контрол на управлението на лекия автгомобил от страна на Сълзина“, обяснява адвокат Иван Мирчев.

Според съдебната практика разследването по случая е прекратено. До наказателен процес така и не се стига.

4 години след трагедията обаче идва нов удар върху близките на младата жена. Собственикът на камиона - бургаската фирма "ЯНД" ООД, завежда дело с искане майката и съпругът на жертвата да заплатят изцяло сумата за ремонта на ТИР-а, заедно със лихвата и разноските по делото.

Застрахователят определя щетите на 13 000 лева, но отфирмата искат още и отхвърлят заключението на вещото лице, защото „аритметичната стойностна повредените части била много по-голяма“.

„Майката на загиналото момиче дори няма собствен дом“, казва адвокът Мирчев и призова случаят да се разгледа и от морална гледна точка.