Експерти обясниха как се устонавовя дали едно златно съкровище е автентично. Казусът стана актуален, след като от МВР обявиха, че е задържано много ценно съкровище, което иманяри и агент от ДАНС, работил с тях, са искали да продадат за милиони евро.

Пред съда обаче един от задържаните по случая - Петър Влаев, заяви, че това е фашификат и се похвали, че лично го е изработил, обяснявайки методиката. Разследващите обаче твърдят, че първоначален анализ е установил, че съкровището е истинско.

За да се докаже дали едно съкровище е автентично са необходими месеци лабораторни изследвания, които се извършват в Археологическия музей, обясниха специалисти пред bTV. Първата стъпка при подобни изследвания е да се установи чрез каталози от музеи дали външният им вид съвпада със същата епоха и култура. След това се преминава към анализ.

"Древните майстори, работейки върху своите произведения, използват инструменти, които оставят специфични следи. Веднага на микроскопа става ясно дали следите наподобяват следите на древните майстори или на съвременните инструменти", обяснява тодор Чобанов - експерт по антична история, цитиран от bTV.

След това се прави химичен анализ дали съставът съответства на материалите от съответната епоха.

Тези хора доста често са склонни да смесват истински и мними предмети в находките, съвсем обичайна практика е да се правят опити за измама, смята Тодор Чобанов.

Според съседи на Петър Влаев в Симеоновград той е въртял в къщата си сделки като лихвар. В съдебното му досие има една пробация, две условни и една ефективна присъда. В затвора влиза през 2010 година за разпространение на фалшиви банкноти по 20 лева.

Родилите на арестувания служител на ДАНС Недко Добчев в Симеоновград не вярват, че синът им е виновен. Той искал да се пенсионира в края на годината.