28 души, участвали в престъпна организация за вкарване на имигранти в Шенгенското пространство през България и Румъния, е арестувала румънската гранична полиция, с подкрепата на Европол, съобщи SchengenVisaInfo.

В операцията са участвали и българската Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и германската федерална полиция във Вайдхаус. Според последното изявление на Европол в деня на акцията полицията е проверила и 29 обекта в Букурещ, окръг Арджеш, Бузъу, Констанца и Брашов.

Румънската гранична полиция е започнала разследване на тази престъпна мрежа миналата година, след като е арестувала няколко шофьори на микробуси на границата с България. В резултат на това е разкрита престъпна мрежа, състояща се от няколко заподозрени от две групи. Едната била съставена предимно от румънски граждани, които отговаряли за превоза. Втората група се занимавала с набирането на имигранти за нелегално превеждане през границата.

Въпросната организация осъществявала контрабанда на нелегални имигранти от Турция за Германия през България, Румъния, Унгария и Чешката република. Заподозрените прекарвали имигрантите по суша от определени гранични контролно-пропускателни пунктове на българо-румънската граница, като "Остров", "Гюргево" и "Бекет". След това мигрантите били държани на места в близост до румънския град Тимишоара ден-два, преди да бъдат транспортирани до Германия.

"Заподозрените са прекарвали нелегалните мигранти предимно с микробуси и камиони. Този начин на действие, използван до голяма степен от престъпните мрежи, действащи по т.нар. Балкански маршрут, се оказва изключително опасен за живота и здравето на мигрантите", се казва в изявлението на Европол.

Според еропейската полицейска служба последните инциденти са завършили с фатален край, като много деца и възрастни са били открити мъртви поради липса на пространство и кислород в купетата, използвани за укриването им по време на транспортирането.