След тежките обвинения в блудство с деца към британския пастор Даниел Хъл, днес от евангелските църкви в България се разграничиха от него.

В официална позиция на Управителния съвет се казва, че Хъл не е служител на никое регистрирано вероизповедание в състава на Обединените евангелски църкви, съобщи bTV.

"Не ни е известно кой, в какво качество го е ръкоположил за духовен работник или го е упълномощил да провежда служби в района на град Сливен", пише в позицията им.

От Обединените евангелски църкви подчертават, че намират за абсолютно недопустимо каквото и да е посегателство срещу детската личност. Осъждат педофилията и я заклеймяват като тежко престъпление.

"Намираме за абсолютно недопустимо каквото и да е посегателство срещу детската личност. Осъждаме педофилията и я заклеймяваме като тежко престъпление, намерило място в закона именно поради морала, който християнските ценности са вдъхновили в обществото ни", пишат още евангелистите.

Прокуратурата в Сливен обвини Даниел Хъл в блудство с четири непълнолетни момчета, на които пасторът плащал, за да мълчат. От две години той живее в квартал "Надежда" в Сливен и проповядва в създадения от него Молитвен дом.

Хъл е известен в квартала като богат човек, помагал финансово на всички. Пред хората той обяснявал, че средствата са от дарения на църквата за дейността му.