Вчерашните бомбени заплахи срещу летища и медии едва ли могат да се смятат за терористични. Това заяви пред БНР Любомир Тулев, бивш служител на сектор "Киберсигурност" в ГДБОП

Бомбените заплахи към четири летища и няколко медии, сред които Dir.bg, бяха отправени вчера с използването на доставчици на електронни съобщения извън територията на България. От ГДБОП обясниха, че подобни съобщения за заплахи за поставени взривни устройства са били получени ден преди това в медии в различни държави-членки на ЕС. Главната дирекция за борба с организираната престъпност работи по установяването на точния източник на изпратените съобщения.

"Не всички елементи от деянието, поставени в Наказателния кодекс, са изпълнени, но със сигурност се е целяло поставяне в затруднение на летища, на медии. Каква е истинската цел е трудно да се предвиди, още повече, че е правена и на територията на няколко други държави на територията на ЕС. Няма информация дали това не е с цел шета на много високо ниво, или нещо се цели. И ако се цели, какво точно е това", обясни той.

Според Тулев налице е тенденция да се използват компютърните технологии в много конвенционални престъпни дейности.

Тулев посочи, че мейлът с бомбена заплаха, който е бил получен в БНТ, е изплатен от мейл провайдер, базиран в Швейцария.

Изпращането на бомбени заплахи по електронната поща цели създаването на хаос и спирането на работата на институции, ва заяви пред БНТ и Мирослав Стефанов, председател на Българска асоциация по киберсигурност.

"Получаването на тези имейли цели да се спре работата на тези институции, тъй като реално няма събитие, освен получаването. Това е като сигналите за бомба, получавани навремето в училищата", коментира Стефанов.

Според него ще бъде разкрит изпращачът на заплахите. През почивните дни такива са получени и в САЩ.

Обществото ще трябва да свикне с получаването на повече имейли и случването на хаос, посочи Стефанов.

"Без значение къде се намираш, можеш да се свържеш с този сървър и да изпратиш имейла. Това не може да се счита за терористична заплаха. Явно, че целта е да всее смут в хората, паника", коментира Ростислав Петров, председател на Българската асоциация на сертифицирани етични хакери пред Нова телевизия.

"Доскоро не бяхме толкова интересни за кибератаки, докато не стана случая с изтеклите данни от НАП. Само можем да гадаем какви са мотивите. Дори и деца могат да направят подобно нещо, всеки би могъл да го е изпратил този имейл", коментира Павел Георгиев, член на Българската асоциация на сертифицирани етични хакери.

Експертът по киберсигурност Красимир Коев, който работи в голяма американска корпорация, каза пред бТВ, че е-mail-ите, които са изпратени до медиите и до летищата, са с един и същ текст.

"Словоредът е странен. Има доста правописни грешки. Всички съобщения са изпратени от един и същи швейцарски доставчик. Анализите показват, че няма смисъл да се тревожим. Целта е само да се създаде паника", добави той.

"Две са вероятностите - Или се ползват 16-17-годишни младежи, които да напишат съобщението нарочно неграмотно, за да се затруднят хората, които профилират тези престъпници, или e-mial-ите са изпратени от злодеи, които не познават българския език и използват Гугъл преводач", заяви Коев.

Когато се изискват акаунтите на тези хора от швейцарският доставчик на e-mail-и ще се разбере повече за тях, каза още той.